• A
  • A
  • A
  • АБB
  • АБB
  • АБB
  • А
  • А
  • А
  • А
  • А
Обычная версия сайта
ФКН
Глава в книге
The Impact of Open Government on the Quality of Governance: Empirical Analysis

Fuks N., Kabanov Y.

In bk.: Electronic Governance and Open Society: Challenges in Eurasia 6th International Conference, EGOSE 2019, St. Petersburg, Russia, November 13–14, 2019. Proceedings. Cham: Springer, 2020. P. 116-124.

Препринт
When Governors Go Abroad: Factors of Paradiplomacy in Russia

Stremoukhov D.

Political Science. PS. Высшая школа экономики, 2019. No. WP BRP 66/PS/2019.

Meeting Professionals: Уго де Шаваньяк, Генеральный Консул Франции в Санкт-Петербурге/Meeting Professionals: Hugo de Chavagnac, Consul General of France in St. Petersburg

7 февраля в рамках проекта Meeting professionals состоялась встреча с генеральным консулом Франции в Санкт-Петербурге – Уго де Шаваньяком. Он рассказал о своём образовании, карьере, преимуществах и недостатках работы в сфере дипломатии и многих других аспектах. В первой части встречи были заданы вопросы руководителем проекта – Верой Дмитриевной Агеевой, во второй консул отвечал на вопросы из зала.

Приводим самые интересные вопросы и ответы господина де Шаваньяка.

Как дипломатическая служба отличается от других сфер? Может быть, в ней есть особенности и преимущества, как высокая пенсия или особый статус в обществе? Почему люди хотят построить эту карьеру? Это элитная профессия?

Да, она элитная, потому что не так много людей работают в сфере дипломатии. Дипломатические администрации в каждой стране достаточно маленькие, если сравнивать с другими администрациями. Если Вы хотите стать дипломатом, Вам нужно это помнить и иметь запасной вариант, если Вам не удастся получить дипломатическую должность.

Как и другие дипломаты, меня раздражает, когда мы видим стереотипы о себе (хотя в какой-то момент они были частично правдивыми), например, что дипломаты в основном ходят от одной стойки регистрации к другой. Даже образованные люди не всегда имеют точное представление о том, чем занимаются дипломаты. Работа дипломатом престижная, но тебе по-настоящему приходится работать. Вы встречаете многих людей, работаете в офисе и делаете не особо интересные вещи, но это часть работы. Не всегда Вам больше платят, чем работникам частного сектора, но это зависит от страны. Я бы не сказал, что во Франции, сравнивая с другими странами, очень выгодная ситуация в частном секторе. Но что касается высокой оплаты работы дипломата, то это отчасти компенсация за трудности работы: Вам приходится жить за границей, переезжать со своей семьёй, если она у Вас есть, но Вы встречаете очень интересных людей, которых не встретили бы в обычной жизни, и это очень приятная часть работы. И она престижная именно в этом смысле.

Как Вы оцениваете отношения между Россией и Францией сейчас? Удовлетворены ли Вы ими? Что может быть сделано для их улучшения?

Не секрет, что последние годы были не самыми лёгкими для отношений обеих стран. К сожалению, есть непонимания насчёт некоторых дипломатических вопросов, но многие люди, работающие в этой сфере, продолжили поддерживать сотрудничество. Например, мы пытаемся предпринять меры по борьбе с терроризмом, но сложно определить, что такое терроризм. Однако, уровень кооперации достаточно высокий.

Что касается экономической сферы, то инвестиции США и Франции в России возросли за последние год, в основном за счёт компаний, уже работавших в России ранее. Новых вложений было не так много, но это из-за политики. Когда отношения между двумя странами стабильные, это позитивно влияет на бизнес. Но если это не так, то компании, будучи рациональными, оценивают потенциальные риски, не желая получить неприятные «сюрпризы».

Консул добавил, что французская сторона хочет придать новый импульс отношениям с Россией, для чего существуют конкретные перспективы.

Генеральный консул предоставил слушателям всесторонний анализ по различным темам и, что не менее важно, он надеется на улучшение отношений между Россией и Францией.

Что вам на самом деле нравится и не нравится в дипломатической карьере? И насколько совместима успешная дипломатическая карьера с семейной и личной жизнью?

Когда вы начинаете свою дипломатическую карьеру, вы, скорее всего, еще молоды, не женаты, вы не задумываетесь о том, какой будет ваша семейная жизнь, будете ли вы воспитывать детей и так далее. Но это важные моменты, потому что если вы не планируете в будущем покидать свой родной город, то забудьте о карьере дипломата, выберите другую. Однако, если вам нравится работать в сфере международных отношений, но вы не хотите уезжать за границу, то вы можете выбрать должность в университете. Либо вы можете попытаться найти позицию советника - вы будете много писать и работать с дипломатами, и это лучше, чем работа в администрации за границей. Я настоятельно советую вам не выбирать дипломатическую карьеру, если вы не хотите выезжать за границу или не до конца уверены в этом.

Более того, теперь существуют ограничения для выезда за границу - вы не можете провести всю свою профессиональную жизнь за границей, вам нужно время от времени возвращаться в свою страну. Во многих странах вы не можете находиться за границей более чем на двух постах подряд. Если вы занимали две должности за границей, то вам нужно вернуться в свою столицу. Но вы можете находиться меньше двух, если вам не нравится выезжать из страны. Если вы хотите, вы можете провести больше времени в столице, и это нормально, потому что спрос больше на выезд за границу, чем на пребывание в столице.

Карьера оказывает большое влияние на семейную жизнь. Сейчас во всех странах дипломатическая работа строга ограничена в плане продолжительности. Я не знаю, как дело обстоит в России, но, по крайней мере, во многих странах вы не можете провести более 4-х лет в определенной стране. Это означает, что вы будете часто переезжать из страны в страну. Если это страна, которую вы не знаете, у вас есть время, чтобы привыкнуть к ней, завязать новые отношения, узнать людей по-настоящему хорошо - это всегда занимает какое - то время везде. Но когда приходит время уходить с поста, вам может только начать нравиться жить в этой стране. Преимущество в том, что если вам не нравится страна, вы не будете там вечно, но чаще всего, вам нравится страна, но вы должны уехать.

English version:

On the 7th of February we had a meeting with Hugo de Chavagnac, Consul General of France in St. Petersburg. He told us about his education, career, advantages and disadvantages of work in international sphere and many other aspects. Firstly Mr. Consul General answered to questions of prof. Vera Ageeva, head of Meeting professionals project, and afterwards replied to numerous comments from HSE students.

Here we share the most interesting Q&A of the meeting:

How French diplomatic service differs from other ones, if you can compare? Maybe, there are some peculiarities, which differ it, or some advantages in diplomatic service, like high pension or special status in society. Why people tend to build this career? Is it elitist as a profession?

Yes, it is elitist, because there are not so many people in diplomatic service. There are not so big diplomatic services’ administrations in every country. They are small compared to other administrations. If you want to become a diplomat, you need to be aware of that there are few posts, so you need consider other options if you do not succeed.

As other diplomats, I am a little bit annoyed when we see some stereotypes about diplomats (at some stage they were partly true) that diplomats mainly go from reception to reception. Even educated people misrepresent what diplomatic job is. It is elitist, but you really work and work. You meet a lot of people, you work in office, you have to do some administrative stuff as well and things which are not so fascinating. You are not necessarily better paid than expatriate in the private sector. It depends very much on country. I would not say that in France comparing with other countries very advantageous situation in private sector. Being well-paid is a compensation of difficulties of the job. You have to live abroad, move with your family, but you meet very interesting people and it is one of the nice parts of the job. And it is elitist in this sense.

How do you feel right now about Russian-French relationships? Are you satisfied with them, with their stage? What could be improved?

It is a complex issue and it is not a secret that the last years have been completely easy ones. You all know about it. Unfortunately, there are misunderstandings about major diplomatic issues. But many people, who are working in this sphere, continued normally working during all the last years. For example, we have tries to take initiatives on fighting terrorism. There are misunderstandings of what terrorism, however the level of operational cooperation is very strong. In the economical field, I was told that American and French investments have increased in Russia over the last years, mostly by companies that were already established in Russia. There were not so many new investments, but it is due to political aspect. When there are good politics between two countries, certainly it has influence on companies, which are rational, because in good conditions you are less likely to get “bad surprises”. When politics are bad, companies ask themselves about potential risks.

We are very much keen to give new impulse to these relations. There are concrete perspectives. It is important to try to get the agreement on Ukraine and it’s necessary for the sanctions regime, because European sanctions are linked to the fact that there will be or not progress on Ukraine.

The Consul General gave the audience comprehensive analysis on different topics and which is also important, he told about hope for making relations between two countries better.

What you actually like and dislike in diplomatic career? And to what extent is compatible successful diplomatic career with family and personal life?

When you start your diplomatic career, you might be young, not married yet, you might be not thinking about what your family life will be like, will you raise children and so on. But it is a very important element of the equation, because if you have an idea of living in your native city, forget about it, take another career, you will find better careers. However, if you like working in International Relations, but you don’t want to go abroad, then do the university career. Either you can try to find an advising position - you will write and work on things, and it will be better than working in administration abroad, which is very frustrating. I absolutely advise you not to choose a diplomatic career if you don’t want to go abroad or you are not sure.

Moreover, I think it’s true for Russia as well, now there are restrictions for going abroad in France and, I believe, in other countries - you cannot spend all your professional life abroad, you have to come back to your country’s main administration from time to time. In many countries you can’t do more than two posts abroad. If you have been doing two posts abroad, then you have to go back to your capital. But you can do less than that, if you don’t like going abroad. You can spend more time in the capital city, and it’s fine, because the demand is more for going abroad than for staying in the capital city.

The impact is very big on family life. Now in all countries diplomatic job has a strict duration. I don’t know about Russia, but at least in many countries you can not spend more than 4 years in a certain country. So it means a lot of moving from country to country. If it is a country that you don’t know much, you have time to discover it, get new relations, know people really well - it takes some time everywhere. But when it’s time to leave your job, you might just start liking it quite a lot. The advantage is that if you don’t like the country, you will not be there forever, but more often you like the country but you have to leave.

Your family has to adjust to that or there is another option - you might go on your own and you leave your family in your country. It’s very sad, I wouldn’t advise that. Sometimes you forced to do that, because in country you are going, security situation doesn’t allow for families or strongly advised against. Or you might be in the country where schooling is not possible for your children if you want to have schooling in your own language. As French, we have a very extensive network of French schools, but even with this, in many countries there are just primary schools. It’s alright, when the kids are small, but when they grow - there is a problem. There are a very big number of constraints on the family side. On the other side, I have three children, all of them have finished schooling and none of them have said to us: «What a terrible life we have had moving from country to country, from time to time.» I think all of them have enjoyed this life and appreciated opportunities that has been for them to travel to many countries.